R.Gazete No: 32938
R.G. Tarihi: 26.6.2025
Tarım ve Orman Bakanlığından:
TÜRK GIDA KODEKSİ BEBEK FORMÜLLERİ VE DEVAM FORMÜLLERİ
TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2019/14)'NDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2025/19) 1
MADDE 1- 2/7/2019 tarihli ve 30819 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri ve Devam Formülleri Tebliği (Tebliğ No: 2019/14)'nin Ek-1'indeki "2. PROTEİN" başlığı altındaki 2.3. numaralı maddede yer alan "veya 2.3.3 üncü" ibaresi ", 2.3.3 üncü veya 2.3.4 üncü" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Tebliğin Ek-1'ine 2.3.3 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
"2.3.4. Grup D protein ile ilgili gereklilikler
2.3.4.1. Protein içeriği
En az |
En çok |
2,4 g/100 kcal (0,57 g/100 kJ) |
2,8 g/100 kcal (0,67 g/100 kJ) |
2.3.4.2. Protein kaynağı
En az % 70 protein içeren, %100 tatlı peynir altı suyu proteini konsantresinden oluşan, inek sütünden elde edilen peynir altı suyu proteini.
2.3.4.3. Proteinin işlenmesi
Kaynak materyal hidratlanır ve ısıtılır. Isıl işlem basamağının ardından hidroliz, serin endopeptidaz ve metalloproteaz kullanılarak iki aşamalı bir hidroliz işlemi ile pH 7,0 ila 8,0 ve 50 ila 60 °C sıcaklıkta gerçekleştirilir. Gıda enzimleri, üretim işlemi sırasında ısıl işlemle (100 ila 120 °C'de en az 30 saniye) inaktive edilir.
2.3.4.4. Esansiyel ve yarı esansiyel amino asitler ve L-karnitin
Eşit enerji değeri için, protein hidrolizatlarından üretilmiş bebek formülü, en az Ek-3 Bölüm A'da belirtilen referans proteinin içerdiği her bir esansiyel ve yarı esansiyel amino asitin kullanılabilir miktarını içermelidir. Ancak eşit enerji değeri hesaplanırken; metionin/sistein oranı 2'den büyük değilse, metionin ve sistein konsantrasyonu; tirozin/fenilalanin oranı 2'den büyük değilse, fenilalanin ve tirozin konsantrasyonu birlikte ilave edilerek hesaplanabilir. Metionin/sistein oranı ve tirozin/fenilalanin oranı, ürünün bebekler için uygunluğunun bu Tebliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre gösterilmesi halinde 2'den büyük olabilir.
L- karnitin içeriği en az 1,2 mg/100 kcal (0,3 mg/100 kJ) olmalıdır."
MADDE 3- Aynı Tebliğin Ek-2'sindeki "2. PROTEİN" başlığı altındaki 2.3. numaralı maddede yer alan "veya 2.3.3 üncü" ibaresi ", 2.3.3 üncü veya 2.3.4 üncü" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- Aynı Tebliğin Ek-2'sine 2.3.3 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
"2.3.4. Grup D protein ile ilgili gereklilikler
2.3.4.1. Protein içeriği
En az |
En çok |
2,4 g/100 kcal (0,57 g/100 kJ) |
2,8 g/100 kcal (0,67 g/100 kJ) |
2.3.4.2. Protein kaynağı
En az % 70 protein içeren, %100 tatlı peynir altı suyu proteini konsantresinden oluşan, inek sütünden elde edilen peynir altı suyu proteini.
2.3.4.3. Proteinin işlenmesi
Kaynak materyal hidratlanır ve ısıtılır. Isıl işlem basamağının ardından hidroliz, serin endopeptidaz ve metalloproteaz kullanılarak iki aşamalı bir hidroliz işlemi ile pH 7,0 ila 8,0 ve 50 ila 60 °C sıcaklıkta gerçekleştirilir. Gıda enzimleri, üretim işlemi sırasında ısıl işlemle (100 ila 120 °C'de en az 30 saniye) inaktive edilir.
2.3.4.4. Esansiyel ve yarı esansiyel amino asitler
Eşit enerji değeri için, protein hidrolizatlarından üretilmiş devam formülü, en az Ek-3 Bölüm A'da belirtilen referans proteinin içerdiği her bir esansiyel ve yarı esansiyel amino asitin kullanılabilir miktarını içermelidir. Ancak eşit enerji değeri hesaplanırken; metionin ve sistein konsantrasyonu ve fenilalanin ve tirozin konsantrasyonu birlikte ilave edilerek hesaplanabilir."
MADDE 5- Aynı Tebliğin Ek-3'ünün Bölüm A'sında yer alan "ve 2.3.3 üncü maddelerinde" ibaresi ", 2.3.3 üncü ve 2.3.4 üncü maddelerinde" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 7- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.
----------o----------
Değişiklik yapılan Tebliğ;
XXI/0560F.755 (Gıda Mevzuatı) No.lu belgededir.