R.Gazete No: 32865
R.G. Tarihi: 9.4.2025
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:
ULUSAL TAŞIMACILIK FAALİYETLERİNDE KULLANILACAK
ELEKTRİKLİ LOKOMOTİFLERİN TİP ONAY VE
TESCİL KRİTERLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; 18/11/2015 tarihli ve 29536 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinin geçici 4 üncü maddesi ile 16/7/2015 tarihli ve 29418 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinin geçici 11 inci maddesi uyarınca ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak elektrikli lokomotiflerin tip onayı ve tescili için esas alınacak teknik emniyet şartlarının ve demiryolu altyapısı ile uyumluluğun sağlanmasına yönelik değerlendirme kriterlerinin belirlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinin geçici 4 üncü maddesi ile Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinin geçici 11 inci maddesi kapsamında ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak elektrikli lokomotifler için tip onay ve tescile esas değerlendirme kriterlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 477 nci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi ve Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinin geçici 4 üncü maddesi ile Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde yer alan geçici 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Atanmış kuruluş (DeBo): Bakanlık tarafından uygunluk değerlendirme faaliyetinde bulunmak üzere yetkilendirilerek yayımlanan, ulusal demiryolu altyapı ağında kullanılması amaçlanan demiryolu altyapılarının, araçlarının, yönetsel ve işletmesel süreçlerin ve demiryolu emniyetini ilgilendiren karar ve faaliyetlerin ulusal kurallara uygunluğunu değerlendirerek raporlamak üzere görevlendirilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşunu,
b) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,
c) Başvuru sahibi: Uygunluk değerlendirmesi talep eden kamu kurumunu veya tüzel kişiyi,
ç) BoBo: Dört dingilli, iki bojili, her dingili tahrikli lokomotifi,
d) COTIF: Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşmeyi,
e) Genel Müdürlük: Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünü,
f) Onaylanmış kuruluş (NoBo): 11/5/2016 tarihli ve (AB) 2016/797 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi kapsamında, demiryolu altyapılarının, araçlarının ve bunların bileşenlerinin TSI'lara uygunluğunu değerlendirerek belgelendirmek üzere görevlendirilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşunu,
g) TSI: Karşılıklı işletilebilirlik için teknik şartnameleri,
ğ) Ulusal demiryolu kuralları: Ulusal mevzuat dahil olmak üzere demiryolu altyapıları, araçları ve emniyeti ile ilgili teknik ve idari hükümleri içeren, Bakanlık tarafından yayımlanan kuralları,
h) UTP: Tek tip teknik yönergeleri,
ı) UTP değerlendirme kuruluşu: COTIF'in APTU eki kapsamında, demiryolu altyapılarının, araçlarının ve bunların bileşenlerinin UTP'lere uygunluğunu değerlendirerek belgelendirmek üzere görevlendirilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler, Test Prosedürlerinin Hazırlanması, Kanıtların Değerlendirilmesi,
Uygunluk Değerlendirmesi, Yetki ve Denetim
Genel hükümler
MADDE 5- (1) Ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak 5 MW gücünde elektrikli BoBo lokomotiflerin tip onayında Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinin geçici 4 üncü maddesi ile düzenlenen asgari teknik ve emniyet şartları için Ek-1 ve Ek-2'de yer alan değerlendirme kriterleri esas alınır.
(2) Ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak 5 MW elektrikli BoBo lokomotiflerin tescilinde Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinin geçici 11 inci maddesi ile düzenlenen asgari teknik ve emniyet şartları için Ek-3'te yer alan değerlendirme kriterleri esas alınır.
(3) Bu Tebliğ kapsamında belirlenen uygunluk değerlendirme kriterleri ulusal demiryolu kurallarına eklenerek Genel Müdürlük tarafından yayımlanır.
Test prosedürlerinin hazırlanması
MADDE 6- (1) Araç üreticisi, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde kullanılacak test ve değerlendirme prosedürlerini, talimatlarını, kayıt formlarını ve ilgili diğer dokümanları bu Tebliğ ile belirlenen tip onay ve tescil kriterlerine uygun hazırlayarak tip onay başvurusunda sunmaktan sorumludur.
(2) Araç üreticisi, tip onay başvurusunda sunacağı tüm dokümanların bu Tebliğ ile belirlenen kriterlere uygun olduğunu beyan ve taahhüt eder.
Kanıtların değerlendirilmesi
MADDE 7- (1) Uygunluk değerlendirme sürecinde, NoBo veya UTP değerlendirme kuruluşu tarafından incelendiğine ve uygunluğu kabul edildiğine dair kanıt bilgi ve belgelerle birlikte sunulacak teknik dokümanlar, test sonuçları ve sonuçların uygunluğuna dair raporlar ile diğer bilgi ve belgeler, doğruluğu sunan tarafından beyan ve taahhüt edilmek üzere geçerli kabul edilir.
Uygunluk değerlendirmesi
MADDE 8- (1) Ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak elektrikli lokomotiflerin tip onay ve tesciline yönelik uygunluk değerlendirmesi yapmak için Genel Müdürlük ve görevlendirilmiş DeBo'lar yetkilidir.
(2) Uygunluk değerlendirme sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda, ulusal kurallara uygunluk değerlendirme raporu düzenlenerek başvuru sahibine teslim edilir.
(3) Uygunluk değerlendirme sürecinin olumsuz sonuçlanması veya sonuçlanmadan durdurulması halinde, süreci detaylarıyla açıklayan bir rapor hazırlanarak Genel Müdürlüğün bilgisine sunulur.
Yetki ve denetim
MADDE 9- (1) Genel Müdürlük bu Tebliğ doğrultusunda yürütülecek her türlü uygunluk değerlendirme faaliyetini denetlemekle yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Diğer hükümler
MADDE 10- (1) Bu Tebliğ kapsamında uygunluk değerlendirmesi yapılan lokomotifler UTP/TSI LOC&PAS 4.2.5'e uygun alt sistemlere sahip yolcu vagonları ile kullanılamaz.
Yürürlük
MADDE 11- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.
NOT: Ekleri için lütfen TIKLAYINIZ.
----------o----------