7532 sayılı Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlanmıştır
27 Kasım 202427.11.2024 tarihli Resmi Gazete’de 7532 sayılı Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmıştır.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile;
Avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması, avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacaktır. Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hâkim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde yapılan staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecektir. Bu dönemde ilgilinin talebi üzerine yıllık izinler de kullandırılabilecektir. 27.11.2024 tarihinden önce avukatlık stajına başlamış olanlar hakkında bu hükümler uygulanmayacaktır.
1512 sayılı Noterlik Kanunu’nunda yapılan değişiklikler ile;
Kanunla noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenecektir.
Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında düzenlenecektir.
Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kâğıt bedelleri, noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılmak suretiyle tahsil edilecektir.
Noterler, bir önceki aya ait beyannameleri, her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlayacak ve aynı süre içinde ilgili dairelere verecektir.
Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliğince iki Türk lirası işlem katılım payı alınacaktır. Bu miktar her yıl yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacaktır. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden katılım payı alınmayacak ve katılım payından muaf olan diğer kişi ve kurumlar ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin hususlar yönetmelikle belirlenecektir.
4721 sayılı Türk Medenî Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile;
Adın değiştirildiği, nüfus siciline kayıt ve Basın İlan Kurumunun ilan portalında ilan edilecektir.
Boşanma davasının reddine karar verilmesinden ve bu kararın kesinleşmesinden sonra üç yıl içinde ortak hayat yeniden kurulamaması sebebi ile evlilik birliğinin temelden sarsılmış sayılması ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verileceğine ilişkin 166. Maddenin dördüncü fıkrasındaki 3 yıllık süre 1 yıla indirilmiştir.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile;
“Suçun niteliğinin değişmesi” başlıklı 226. maddenin 4. fıkrasında yapılan değişiklik ile maddenin diğer fıkralarında yazılı bildirimler, sanığa ve varsa müdafie yapılacaktır. Müdafii sanığa tanınan haklardan onun gibi yararlanacaktır. Sanığın dosyada var olan son adresine bildirim yapılamaması veya bildirime rağmen duruşmaya gelmemesi halinde müdafie yapılan bildirimler yeterli kabul edilecektir.
İlgili Kanuna mevbank neo üzerinden ulaşmak için tıklayınız.