9. Yargı Paketi Yasalaştı

9. Yargı Paketi Yasalaştı

14 Kasım 2024

14.11.2024 tarihli Resmi Gazete’de 7531 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmıştır.

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu

Elektronik ortamda açık artırma sureti ile yapılan satışlarda, Teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her hâlde bin Türk lirasından az olamayacağı düzenlenmiştir. Ayrıca bir defaya mahsus olan on dakikalık süre uzatımı, her yeni teklif verilmesi ile yeniden başlamak üzere üç dakikaya çıkarılmış ve toplam uzama süresi bir saat olarak belirlenmiştir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu

Anneye de baba ile çocuk arasındaki soy bağının reddi için dava açma hakkı verilmiştir. Yapılan düzenleme ile anne doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorunda olacaktır.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu

Hakaret suçunun şikayet süresi, her ne suretle olursa olsun, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyeceği düzenlenmiştir.

Hakaret suçunun, sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hali uzlaştırma kapsamından çıkarılarak önödeme kapsamına alınmıştır.

Şüpheli, mağdur veya suçtan zarar görenin, kendisine uzlaşma teklifinde bulunulduktan itibaren kararını bildirmediği takdirde teklifi reddetmiş sayılacağı gün sayısı, üçten yediye çıkarılmıştır.

Uzlaştırma hükümlerine yapılan ekleme ile uzlaşmanın sağlanması halinde, uzlaşma anında tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlar hariç, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Uzlaştırmacıların hukuk fakültesi mezunları arasından seçileceği düzenlenmiştir.

Uzlaştırmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, mahkemece kaldığı yerden yargılamaya devam edileceği hükmü eklenmiştir.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu

Mesleğinde yirmi yıl kıdeme sahip hukukçuların, arabuluculuk eğitimi alarak sınava girmeksizin arabulucu olabileceklerine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Anlaşma belgesinin ve taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin anlaşma belgesinin taraflarından biri, icra edilebilirlik şerhi verilmesinden sonra tapu müdürlüğünden tescil talebinde bulunabileceğine ve tapu müdürlüğünce taşınmaza ilişkin mevzuatta öngörülen gerekli inceleme ve değerlendirme yapıldıktan sonra resmi senet düzenlenmeksizin tescil talebinin yerine getirileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Taraflardan birinin geçerli bir mazereti olmaksızın ilk toplantıya katılmaması ve bu sebeple arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi halinde; toplantıya katılmayan tarafın, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile karşı tarafın ödemekle yükümlü olduğu yargılama giderlerinin yarısından sorumlu tutulacağı düzenlenmiştir.. Ek olarak bu taraf lehine Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre belirlenen vekalet ücretinin yarısına da hükmedilecektir.

5737 sayılı Vakıflar Kanunu

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazlarla ilgili yapılan işlemlerde değerli kağıt ve işlem bedeli alınmayacağına, kamu kurum ve kuruşlarına herhangi bir katılım payı ödenmeyeceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 492 sayılı Harçlar Kanununda sayılan yargı harçlarından muaftır tutulmuş olup, Genel Müdürlüğün dava, icra takibi ve geçici hukuki koruma tedbirleri gibi her türlü dava ve işte teminat gösterme zorunluluğu bulunmayacaktır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu

Buluntu olması nedeniyle veya 2918 sayılı Kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan, ancak sahipleri tarafından altı ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçların sicilinde bulunan satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhler için ilgili kurumlara, bu araçların satılacağı hususu bildirilecek ve satış işlemlerine başlanacaktır ve araçların üzerinde bulunan tüm şerhler ayrıca bir işleme gerek olmaksızın, satış tarihinden itibaren kalkmış sayılarak varsa tescil kayıtları buna göre düzeltilecektir.

İşlem yapılacak aracın tanıtımına yarayan şasi ve/veya motor seri numaralarının bulunmaması veya düşmüş olması ya da tamir veya tadil gibi nedenlerle silinmiş yahut tahrip edilmiş olması durumunda bu eksiklikler satış işlemini gerçekleştirecek kurum tarafından ilgili mevzuat kapsamında tamamlanarak araç satışa hazır hâle getirilecektir. Şu kadar ki, aracın tescil kaydındaki haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhler satış sonrasında satış bedeli üzerinde devam edecektir. Satış konusu aracın vergi, ceza veya prim gibi borçları, satıştan önceki sahibine ait olup, mülkiyet ilgiliye tüm borç ve yüklerinden ari olarak geçecektir.

Satış kapsamında dosyaya ödenen tutardan; sırasıyla muhafaza ve satış için yapılan giderler, aracın tanıtımına yarayan numaraların tespitine ve tamamlanmasına dair giderler ve vergi, resim veya harç gibi malın aynından kaynaklanan alacaklar ödendikten sonra kalan tutarın tüm alacaklıların alacağını karşılaması hâlinde hak sahiplerine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde dağıtılacak ve bakiye bir tutar bulunması hâlinde bu tutar, muhafaza edilecek, kamu bankalarında nemalandırılacak ve satıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde müracaat hâlinde nemalarıyla birlikte hak sahiplerine ödenecektir. Beş yıl içinde herhangi bir müracaatın olmaması hâlinde söz konusu bedeller Hazineye irat kaydedilecektir.

Satış kapsamında dosyaya ödenen tutardan; sırasıyla muhafaza ve satış için yapılan giderler, aracın tanıtımına yarayan numaraların tespitine ve tamamlanmasına dair giderler ve vergi, resim veya harç gibi malın aynından kaynaklanan alacaklar ödendikten sonra kalan tutar, tüm alacaklıların alacağını karşılamazsa sıra cetveli yapılmak üzere ilgili kuruma gönderilecektir.

Ek olarak vatandaşların istinaf ve temyiz yollarında hak aramalarını kolaylaştırılması ve bu yolların daha etkin şekilde kullanılabilmesi için bazı Kanunlarda düzenlemeler yapılmıştır.

İlgili Kanun'a mevbank neo üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

E-Bültenimizi İnceleyin