“Bir Bilene Sor” Deyiminin Karşılığı Artık ChatGPT Mi?

“Bir Bilene Sor” Deyiminin Karşılığı Artık ChatGPT Mi?

21 Temmuz 2023
Diğer     Yazılarımız    

OpenAl’nın yeni gözdesi ve çığır açan chatbotu; ChatGPT! 

Henüz test aşamasında olmasına rağmen kabiliyetleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran, hatta Google’ın yerini alacağı dahi konuşulan ChatGPT’yi yakından tanımaya ne dersiniz?

ChatGPT, insan benzeri metinler üretmek için derin öğrenmeyi kullanan dil modeli GPT-3.5’e dayalı bir sohbet robotudur. GPT (Generative Pre-trained Transformer) modeli, geniş bir metin veri kümesiyle önceden eğitilir ve ardından kullanıcıların doğal dil girişlerine dayalı olarak yanıtlar üretir.  

OpenAI tarafından geliştirilen Chat GPT, neredeyse her şeyi bilen kişisel bir öğretmen gibi birçok soruya doğal cevaplar verebiliyor. Bu sebeple de Google’a alternatif olarak gösteriliyor. ChatGPT kendisine sorulan soruları bir insanın cevaplaması gibi yanıtlamasının yanı sıra hangi dilde yazdığınızı anlayabiliyor, sizin için açıklayıcı yazılar oluşturabiliyor, farklı programlama dillerinde programlar yazabiliyor ve hataları dahi ayıklayabiliyor.  

Peki Bunu Nasıl Başarıyor? 

ChatGPT internette var olan bütün bilgileri kaynak olarak alıyor. Fakat bunu Google gibi aranan bütün sonuçlar olarak vermiyor. ChatGPT bir dizi tahminde bulunarak ulaştığı tek bir cevabı çok daha hızlı bir şekilde kullanıcıya sunuyor. İnternetteki bilgilerle eğitilen ChatGPT, cümleleri kelime kelime oluşturuyor ve her bir kelimeden sonra gelmesi gereken en muhtemel ifadeyi seçerek ilerliyor. 

Her Alanda Var Olabilen Bir Chatbotu! 

ChatGPT, birçok alanda etkin bir şekilde kullanılabilir. İş dünyasında, müşteri hizmetleri departmanları veya destek ekipleri için kullanıcı sorularına otomatik yanıtlar üretmek veya bilgi tabanlarına erişim sağlamak için yararlanılabilir. Öğrencilerin ödevlerine yardımcı olmak veya öğrenme materyalleri sunmak gibi eğitim alanında da randıman gösterebilir. Ayrıca, metin tabanlı oyunlarda veya sanal asistanlarda da kullanılabilir. 

Bütün Özelliklerinin Yanı Sıra CHATGPT Geleceğin Dünyasında Nasıl Konumlanacak? 

ChatGPT; “Yapay zeka teknolojileri, işleri değiştirecek ve bazı işlerin yapılmasını kolaylaştıracak, bazı işleri de tamamen ortadan kaldıracak.” 

ChatGPT gelecekle ilgili kendisine sorulan sorulara verdiği cevaplarda, kesin bir yargı vermemekle birlikte yapay zeka teknolojilerinin gelecekte neredeyse her alanda var olacağına ve yeniden yapılandıracağına dikkat çekiyor.

CHATGPT Hakkında Yaptığımız söyleşimizi izlediniz mi?

Kabul etmek gerekir ki yapay zeka modelleri, birçok sektörde iş süreçlerinin optimize edilmesi, verimliliğin artırılması ve karar verme süreçlerinin iyileştirilmesi açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Fakat ChatGPT, yeni fikirler ve içerikler üretebiliyor olsa da bu onu gerçek manada “yaratıcı” olarak tanımlamaya yetmiyor.

ChatGPT gibi yapay zeka teknolojileri, duyguları anlayamayacağı için taklit etme yöntemini kullanıyor. Bu nedenle ChatGPT, hiçbir zaman insan yaratıcılığının yerini tutamayabilir. 

Sonuç olarak ChatGPT'nin geleceği oldukça heyecan vericidir. Şu anki sürümüne göre, GPT-3.5, geniş bir bilgi tabanına sahip ve çeşitli sorulara cevap verebilme yeteneğine sahiptir. Ancak, geliştirme süreci ve etik konuların dikkate alınması, modelin potansiyelini tam olarak gerçekleştirmek için oldukça önemlidir. 

E-Bültenimizi İnceleyin