Mükelleflerin İade Hakkı Doğuran İşlemlerine İlişkin Katma Değer Vergisi İade Talebinde Bulunabilecekleri Asgari Tutar 2.000 TL Olarak Belirlendi

Mükelleflerin İade Hakkı Doğuran İşlemlerine İlişkin Katma Değer Vergisi İade Talebinde Bulunabilecekleri Asgari Tutar 2.000 TL Olarak Belirlendi

30 Ocak 2023

Değerli Abonemiz,

28.1.2023 tarihli Resmi Gazete'de "Katma Değer Vergisinin İade Talebinde Bulunulabilecek Asgari Tutarının Belirlenmesi ile 6/2/2019 Tarihli ve 718 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Ekli Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 6775)" yayımlanmıştır.

Buna göre; mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin olarak katma değer vergisi iadesi talebinde bulunabilecekleri asgari tutar, bu Cumhurbaşkanı Kararının yayımı tarihini izleyen aybaşından itibaren yapılan işlemlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde uygulanmak üzere, 2.000 TL olarak belirlenmiştir.

6/2/2019 tarihli ve 718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki Kararın 3'üncü maddesine, 1.2.2023 tarihinden geçerli olmak üzere, birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

"(2) Şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmelerinin (belediyeler ile doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin %51 veya daha fazlası belediyelere ait şirketler hariç), münhasıran il sınırlan içinde yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetlerine ilişkin 3065 sayılı Kanunun 38 inci maddesinde yer alan hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre hasılatlarına uygulayacakları vergi oranı %1,5 olarak belirlenmiştir."

Aynı maddenin aşağıda gösterilen 2'nci fıkrası, 1.2.2023 tarihinden geçerli olmak üzere, 3'üncü fıkra olarak aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

"(2) Mükelleflerin bu kapsamda vergilendirilebilmeleri için münhasıran birinci fıkrada tanımlanan faaliyetle iştigal etmeleri gerekmektedir. Bu faaliyetlerin yanında, kapsama girmeyen başka faaliyetleri de bulunan mükellefler bu uygulamadan faydalanamaz."     

"(3) Mükelleflerin hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamında vergilendirilebilmeleri için münhasıran birinci ve/veya ikinci fıkrada tanımlanan faaliyetlerle iştigal etmeleri gerekmektedir. Bu faaliyetlerin birlikte yapılması hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirmeye engel teşkil etmez. Bu faaliyetlerin yanında, kapsama girmeyen başka faaliyetleri de bulunan mükellefler bu uygulamadan faydalanamaz."

İlgili Cumhurbaşkanı Kararının tamamına Mevbank üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

E-Bültenimizi İnceleyin