
Sürdürülebilirlik Denetim Yönetmeliği Yayımlandı
17 Ocak 202517.1.2025 tarihli Resmi Gazete'de Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği yayımlanmıştır.
Bu Yönetmeliğin amacı; 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde yapılacak sürdürülebilirlik denetimine, sürdürülebilirlik alanında faaliyette bulunacak bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçilere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Yönetmeliğin kapsamı; 6102 sayılı Kanun, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde veya ihtiyari olarak yapılacak sürdürülebilirlik denetimine, sürdürülebilirlik alanında faaliyette bulunacak bağımsız denetim kuruluşlarının ve bağımsız denetçilerin yetkilendirilmelerine, sicil kayıtlarının tutulmasına, yükümlülüklerine, sorumluluklarına, bunların Kurum tarafından incelenmesine, denetlenmesine ve bunlar hakkında uygulanacak idari yaptırımlara ilişkin usul ve esaslardır.
Yönetmelik ile;
-
Sürdürülebilirlik denetiminin amacı ve kapsamı,
-
Sürdürülebilirlik denetiminin konusu,
-
Denetimin tarafları,
-
Denetim kıstası,
-
Denetim kanıtı,
-
Sürdürülebilirlik denetim raporu,
-
Sürdürülebilirlik denetimi yapmaya yetkililer,
-
Denetim kuruluşlarının sürdürülebilirlik alanında yetkilendirilmesi,
-
Sürdürülebilirlik denetçilerinin yetkilendirilmesi,
-
Sürdürülebilirlik denetçiliği sınavı,
-
Uygulamalı mesleki eğitim,
-
Sicile kayıt ve ilan,
-
Denetim kuruluşlarının ve denetçilerin yükümlülükleri,
-
Denetim ekipleri,
-
Sorumlu denetçi olabilme şartları,
-
Sürdürülebilirlik denetim raporunun düzenlenmesi ve teslimi,
-
Kurumca yapılacak inceleme ve denetimler,
-
Kurumca yapılacak idari yaptırımlar,
-
İkaz, uyarı, faaliyetin kısıtlanması, faaliyet iznini askıya alma, faaliyet izninin iptali ve idari yaptırımlarla ilgili diğer hükümler,
-
Yönetmelikte düzenleme bulunmayan hallerde uygulanacak hükümler,
-
Denetimlerde sorumluluk,
-
Kurumsal sürdürülebilirlik eğitimi,
-
Kurum hizmetleri karşılığı ücret alınması,
-
Geçiş hükümleri
konularında açıklamalarda bulunulmuştur.
Yönetmeliğin geçiş hükümlerinde bulunan istisnalar aşağıda açıklanmıştır.
-
Denetim kuruluşlarının yetkilendirilmesinde, bu kuruluşların sürdürülebilirlik denetim rehberlerini 31/12/2026 tarihine kadar oluşturmuş olmaları şartı aranmayacaktır. Fakat bu kapsamda yetkilendirilen denetim kuruluşlarının bu şartı 30/6/2027 tarihine kadar sağlamaları gereklidir.
-
Sürdürülebilirlik denetçisi olmak için 31/12/2025 tarihine kadar yapılan yetkilendirilmelerde, yönetmeliğin 13’üncü maddesinde yer alan en az 8 ay süreyle uygulamalı mesleki eğitimi tamamlamış olma şartı aranmayacaktır.
-
1/1/2026 tarihinden önce biten hesap dönemlerine ilişkin sürdürülebilirlik denetimlerinde, 18'inci madde uyarınca aranan diğer şartlar saklı kalmak kaydıyla ve asıl denetim ekibinde sorumlu denetçi ile en az bir denetçinin sürdürülebilirlik alanında yetkili olması şartı ile denetim ekiplerinde sürdürülebilirlik alanında yetkili olmayan denetçilere yer verilebilecektir.
-
31 Aralık 2028 tarihine kadar yapılacak olan sorumlu denetçi görevlendirmelerinde, en az üç yıl süreyle, sürdürülebilirlik alanında fiilen denetimlerde bulunmuş olunması şartı aranmayacaktır. Bu kapsamda sorumlu denetçi olarak görevlendirilenlerin, 31/12/2028 tarihine kadar en az üç yıl süreyle sürdürülebilirlik alanında fiilen denetimlerde bulunmuş olma şartını sağlamaları gerekmektedir.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu bu istisnalarda belirtilen süreleri üç yılı geçmemek üzere uzatmaya yetkilidir.
İlgili Yönetmelik'e mevbank neo üzerinden ulaşmak için tıklayınız.