
Tevkifat Oranları ve Vergi Kesintisi Oranlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararları Yayımlandı
23 Aralık 2024Buna göre;
Aracı hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamına giren faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına aracılık yaptıkları ödemeler üzerinden yapacakları tevkifat oranı %1 olarak belirlenmiştir.
Tevkifat yapmakla yükümlü olanlar;
-
Aracı hizmet sağlayıcıları: Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler.
-
Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları: Elektronik ticaret pazar yerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcıları.
-
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamına giren faaliyetleri dolayısıyla aracılık yaptıkları ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapacaklardır.
Tevkifat yapılacaklar;
-
Hizmet sağlayıcıları: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler.
-
Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları: Elektronik ticaret pazar yerinde ya da kendine ait elektronik ticaret ortamında mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcıları.
-
Yaptıkları mal satışı ve hizmet ifaları karşılığı kendilerine yapılan mal ve hizmet bedeli ödemeleri üzerinden, aracılık yapanlarca tevkifat yapılacaktır.
Karar 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girecek olup, bu tarihten itibaren %1 oranında tevkifat yapılmaya başlanılacaktır.
Kesilen vergilerin mahsup ve iadesi;
Bu şekilde yıl içinde kesilen ve ödenen vergiler, kendisinden kesinti yapılan mükelleflerce gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanacak vergiden mahsup edilecektir. Kesilen vergilerin beyannamede mahsup edilemeyen kısmı ise iade edilecektir.
İlgili Cumhurbaşkanı Kararının tamamına mevbank neo üzerinden ulaşmak için tıklayınız.
Buna göre;
-
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde yer alan tevkifat oranlarını belirleme yetkisi çerçevesinde, tam mükellef kurumlar tarafından; tam ve dar mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara, gelir vergisinden muaf olanlara ve gelir vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan, anılan Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarına uygulanacak tevkifat nispetleri,
-
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinde yer alan tevkifat oranlarını belirleme yetkisi çerçevesinde, vergiden muaf olan kurumlara dağıtılan Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerindeki kâr paylarına uygulanacak tevkifat nispetleri,
-
5520 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yer alan tevkifat oranlarını belirleme yetkisi çerçevesinde, tam mükellef kurumlar tarafından, Türkiye'de bir iş yeri veya daimi temsilci aracılığıyla kâr payı elde edenler hariç olmak üzere dar mükellef kurumlara veya kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde sayılan kâr paylarına uygulanacak tevkifat nispetleri ile yıllık veya özel beyanname veren dar mükellef kurumların, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından, hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kısımdan ana merkeze aktardıkları tutar üzerinden yapılacak tevkifat nispetleri %10’dan %15’e çıkarılmıştır.
-
Tam mükellef kurumlar tarafından, tam mükellef gerçek kişilere, dar mükellef gerçek kişilere, dar mükellef kurumlara, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve gelir vergisinden muaf olanlara dağıtılan kar payları gelir/kurumlar vergisi tevkifatına tabi tutulmaktadır.
Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme ile %10 olan tevkifat oranı %15’e çıkarılmıştır.
Kararın yayımı tarihinden itibaren dağıtılan kar payları üzerinden %15 oranında tevkifat yapılacaktır.
İlgili Cumhurbaşkanı Kararının tamamına mevbank neo üzerinden ulaşmak için tıklayınız.
(Kaynak: GİB)