Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı
13 Ekim 202313.10.2023 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği yayımlanmıştır.
Bu Yönetmeliğin amacı;
- Tüketici ve insan sağlığını, tüketici haklarını, gıda satışında adaletin sağlanmasını ve çevrenin korunmasını da göz önünde bulundurarak;
- Yönetmeliğin EK-II ve EK-III'ünde yer alan gıda katkı maddelerinin listesini,
- Gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılan gıda katkı maddelerinin kullanım koşullarını,
- Gıda katkı maddelerinin etiketleme kurallarını,
Belirlemektir.
Bu Yönetmelikte;
- İzin Verilen Gıda Katkı Maddelerinin Listeleri,
- Gıda Katkı Maddelerinin Gıdalardaki Kullanımı,
- Etiketleme vb. gibi bölümler düzenlenmiştir.
Geçiş hükümleri başlıklı Geçici Madde 1'e göre;
- Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1/4/2024 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uyum sağlamak zorundadır.
- Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 1/4/2024 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler ve bu ürünleri içeren gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir.
- Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ve yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretilmiş E 171 Titanyum dioksit adlı katkı maddesini içeren gıdalar 1/4/2024 tarihine kadar piyasaya arz edilir ve bu gıdalar raf ömrü boyunca piyasada bulunabilir.
-
Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Yönetmelik hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, 28 inci madde ile yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği hükümlerine uymak zorundadır.
İstisna hükümleri başlıklı Geçici Madde 2'ye göre; işbu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri bu Yönetmelik hükümlerine;
- Yönetmeliğin II numaralı Ekinde 08.3.2 numaralı gıda kategorisinde yer alan “ısıl işlem görmüş sucuk” için 1/4/2024 tarihine kadar,
- II numaralı Ekin 16. numaralı gıda kategorisinde yer alan “peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası ve benzeri ürünler” için 1/4/2024 tarihine kadar,
- VI numaralı Ekinde yer alan “sucuk”, “baklava”, “peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası ve benzeri ürünler”, “tahin”, “köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri ürünler” ile “Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği’nde yer alan kaymak” 1/4/2024 tarihine kadar,
Uyum sağlamak zorundadır.
Yayımlanan bu Yönetmelik ile, 30.6.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
İlgili Yönetmeliğin tamamına Mevbank üzerinden ulaşmak için tıklayınız.