MEVZUATTAKİ SON
DEĞİŞİKLİKLER

R.Gazete No: 32856

R.G. Tarihi: 29.3.2025

 

Cumhurbaşkanlığından:

 

Konu: Türkiye'de Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının

Finansmanı ile Mücadelede Etkinliğin Artırılması

Strateji Belgesi (2025-2029)

 

GENELGE

2025/5

 

Kitle imha silahlan; büyük ölçekli tahribat ve kitlesel ölümlere yol açabilen, ulusal ve uluslararası güvenliği tehdit eden, sadece devletler tarafından değil, terörist gruplar veya çatışan diğer aktörler tarafından da kullanılabilme riski taşıyan yıkıcı etkisi en yüksek silahlar olup bu tehditle etkili bir şekilde mücadele etmek zorunludur.

Söz konusu mücadelede öncelikle bu silahların üretimini, kullanımım ve yayılmasını sağlayan finansal kaynakların engellenmesi kritik bir öneme sahiptir. Ayrıca kitle imha silahlarının yapımında kullanılan ve ithali, ihracı, transiti yasaklanan madde, malzeme ve ekipmanlar ile transferi yasaklanan teknolojilerin takibi ve bunların gümrük denetimlerinin sıkılaştırılması küresel güvenliği sağlamak açısından büyük önem taşımaktadır.

Kitle imha silahlarının yayılması ve bunun finansmanı ile mücadelenin öneminin farkında olan ülkemiz, 1970'lerden beri bu alanda çok sayıda uluslararası sözleşme ve girişimlere taraf olmanın yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan yaptırım kararlarına uluslararası hukukun bir gereği olarak uyum sağlamaktadır. Ayrıca ülkemiz suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanını önlemeye yönelik standartlar geliştiren ve bu standartlar çerçevesinde ülkelerin uyum düzeyini izleyen Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) bir üyesi olarak FATF tarafından kabul edilen standartları da benimsemiştir.

Bu kapsamda ulusal ve uluslararası koordinasyonun sağlanması, iş birliğinin teşviki ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı alanındaki denetim faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla 27/12/2020 tarihli ve 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun yürürlüğe konulmuş ve mezkûr Kanunun 4'üncü maddesi ile Denetim ve İş Birliği Komisyonu (Komisyon) kurulmuştur. Komisyonun görev ve yetkileri kapsamında, FATF tavsiyeleri dikkate alınarak Mali Suçlan Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşların iş birliği içinde hazırlanan "Türkiye'de Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı ile Mücadelede Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi (2025-2029)" MASAK'ın resmî internet adresinde (masak.hmb.gov.tr) yayımlanacaktır.

Türkiye'de Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı ile Mücadelede Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi (2025-2029) kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği içerisinde çalışarak üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları hassasiyetle yerine getirmesi hususunda gereğini rica ederim.

 

28 Mart 2025

 

Recep Tayyip ERDOĞAN

CUMHURBAŞKANI

 

----------o----------

E-Bültenimizi İnceleyin