📢 28 Aralık 2023 Tarihli Resmi Gazete Mevzuat Değişiklikleri!

📢 28 Aralık 2023 Tarihli Resmi Gazete Mevzuat Değişiklikleri!

28 Aralık 2023

28.12.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan önemli değişikliklerin bazılarına ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir:

1- Tevkifat Oranlarında Süreler Uzatıldı

28.12.2023 tarihli Resmi Gazete'de "193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8002)" yayımlanmıştır.

Buna göre, 22/7/2006 tarihli ve 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın Geçici 2., 3., 4., ve 5. maddelerinde yer alan tevkifat oranlarının uygulanma süreleri 31/12/2023 tarihinden 30/4/2024 tarihine kadar (Bu tarih dahil) uzatılmıştır.

İlgili Cumhurbaşkanı Kararının tamamına mevbank neo üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

2- "İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8000)" yayımlanmıştır. 

Buna göre; İthalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında hesaplanan katma değer vergisinin indirim hakkının kaldırılmasına dair 23/11/2023 tarihli ve 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına, 24.11.2023 tarihinden geçerli olmak üzere, aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 1- (1) 24/11/2023 tarihinden önce ithalat bedelinin bankacılık sistemi üzerinden ödendiği tevsik edilen malların en geç 1/4/2024 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ithal edilmesi halinde bu Karar hükümleri uygulanmaz."

İlgili Cumhurbaşkanı Kararının tamamına mevbank neo üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

3- Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik yayımlanmıştır.

1.1.2024 tarihinde yürürlüğe girecek bu Yönetmeliğe göre;  

Konutların tek seferde 100 gün veya 100 günden az süreyle turizm amaçlı kiralanmasına dair usul ve esasları belirten yönetmelikte, konut kiralaması için izin belgesi başvurularının nasıl yapılacağı, konutların özellikleri, izin belgesi sahiplerinin sorumlulukları ve kullanıcı ile izin belgesi sahibinin hak ve yükümlülüklerine dair detaylı hükümler bulunmaktadır.

Yönetmelikte, izin belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek.  İzin belgesinde belirtilecek bilgiler arasında belge sahibinin adı veya ticaret unvanı, konutun adresi, izin belgesi tarihi, konutun bulunduğu ilin plaka kodu ile başlayan belge numarası ve konutta konaklayabilecek azami kişi sayısı yer alacaktır.

Bakanlık tarafından hazırlanacak olan soğuk damgayla işaretli plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak ve içinde "turizm amaçlı konut" ibaresi ile konutun bakanlık denetimine tabi olduğuna dair bilgi bulunacaktır.

Başvurulan konutların belirli nitelikleri taşıması gerekmektedir. Her yatak odası iki kişilik olarak hesaplanacak ve yatak odası sayısı haricinde en fazla iki kişilik kapasite ilave edilebilecektir. Bu koşullara uymayan konutlarda, izin belgesi sahibine idari para cezası uygulanacaktır.

İzin belgesi sahipleri, her kullanıcı değişiminde konutun temizlik ve bakımını düzenli olarak yapmak, haşere ile mücadele etmek ve buna dair kayıtları tutmak zorundadır. Site veya bina yönetiminin belirlediği kurallar, yazılı veya çevrim içi olarak kullanıcılara iletilmelidir.

İlgili Yönetmeliğin tamamına mevbank neo üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

E-Bültenimizi İnceleyin