İstanbulkart Dolum Fişlerinin Serbest Meslek Kazancının Tespitinde İndirim Konusu Yapılması
MUSTAFA ŞEN - MİLLİ SAVUNMA UZMANI - 28 Aralık 2018
MDERGI/8748A.015
(Ocak 2019 Sayı 181)
İSTANBULKART DOLUM FİŞLERİNİN SERBEST MESLEK KAZANCININ TESPİTİNDE İNDİRİM KONUSU YAPILMASI
Mustafa ŞEN
Milli Güvenlik Uzmanı
Özet
Serbest meslek kazancı faaliyetiyle uğraşanların kendileri veya personeli tarafından şehir içinde yapmış oldukları seyahatlerden dolayı kullanılan İstanbulkart v e bu karta ait dolum fişlerinin serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak yazılıp yazılamayacağı ve dolum bedeli içinde olan KDV'nin iç yüzde yöntemiyle hesaplanarak indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda kaleme alınan makalemiz yürürlükteki mevzuat ve konuyla ilgili yayımlanmış bir özelgeyi konu edinmiştir.
Anahtar Kelimeler : İstanbulkart, akıllı ulaşım sistemi, dolum fişi, serbest meslek kazancı.
1. Giriş
Birçok belediyenin uygulamaya geçirdiği veya geçirmek üzere çalışmalar yürüttüğü akıllı ulaşım sistemleri; seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin arttırılması, enerji verimliliği sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunmakve çevreye verilen zararın azaltılması gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, kullanıcı-araç-altyapı-merkez arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren sistemlerdir.
Akıllı ulaşım sistemlerinin kullanıldığı alanların başında ücretlendirme sistemi gelmektedir. Ulaşım ücretlerinin ödenmesinde kullanılan akıllı kartlar genellikle belirli bir bölgede ve belirli bir şirketin ulaşım ağında geçerlidir. Bu durumun ülkemiz açısından en önemli örneklerinden biri, İstanbulkart uygulamasıdır.
2. İstanbulkart Uygulaması
İstanbul şehri sınırları içerisinde kullanıma sunulmuş olan "İstanbulkart", kullanıcıların elektronik para sistemine dâhil olan ulaşım, parklanma gibi noktalarda kolay, hızlı ve güvenli ödeme altyapısını kullanarak ödeme yapabilme imkânı sunan yeni nesil temassız özellikli kart olarak tanımlanmaktadır. İstanbulkart, farklı elektronik para uygulamalarıyla çeşitli iş modelleri geliştirmeye müsait, örnek bir şehir kartı olarak tasarlanmıştır. İstanbulkart ile kullanıcıların elektronik para sistemine dâhil olan her noktada kolay, hızlı ve güvenli ödeme altyapısını kullanarak ödeme yapabilme imkânına sahip olabilmesi amaçlanmıştır.
Bilindiği üzere "Elektronik Ücret Toplama Sistemi", kullanıcının ilgili okuyucu cihaza, elektronik medyasını yaklaştırılıp okutması ile ödeme imkânı bulmasını ve hizmet alma hakkı kazanmasını sağlayan, güvenli, hızlı ve doğru işlem yapan bir bilgi yönetim sistemidir. Bu sistemin en önemli çıktılarından biri İstanbulkart uygulamasıdır.
İstanbulkart'ın beş farklı çeşidi bulunmaktadır;
- Anonim Kart (Her vatandaş tarafından kullanılabilen)
- Mavi Kart
- İndirimli Kart (Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş kartı)
- Ücretsiz Kart (65 yaş, belediye zabıta, engelli…)
- Sınırlı Kullanımlı Kart (belirli sayıda geçiş hakkı sağlayan)
Yapılan çalışmalar sonucunda İstanbulkart, alışverişte de kullanılabilecek bir elektronik para kartına dönüştürmüştür. Elektronik para geleneksel kâğıt para ya da madeni para gibi değerlilik, kabul edilirlik, ticaret, biriktirme ve borç verme işlerine yarayan ama gene de bazı farkları olan bir sayısal unsur, bir değişim aracıdır. Yapılan çalışmalar nihayete erdiğinde büfe, market gibi noktalardan yapılan alışverişlerin yanı sıra, fatura ödemelerinde de İstanbulkart kullanılabilir hale gelecektir.
3. Serbest Meslek Kazancının Tespitinde İstanbulkart'ın İndirim Konusu Yapılması
Serbest meslek kazancı sağlayan kişilerin kendileri yahut personelinin şehir içinde yapmış oldukları seyahatlerden dolayı İstanbulkart kullanımları ve buna ait dolum fişlerinin serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılması İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 15.11.2017 tarih ve 62030549-120[68-2016/336]-457830 sayılı özelgesine konu edilmiştir. Bahse konu özelge, söz konusu durumu gelir vergisi, katma değer vergisi ve vergi usul kanunu yönünden ele almıştır. 193 sayılı GVK yönünden şu sonuca varılmıştır:
" …Bu hüküm ve açıklamalara göre, serbest meslek erbabı olarak faaliyetinizin icrası için şehir içi toplu taşıma hizmeti karşılığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından elektronik para kuruluşu olarak faaliyette bulunma izni alarak faaliyetine başlayan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından İstanbul'daki ulaşıma ilişkin kartlarla ilgili koordinasyon görevi verilen … A.Ş.'ne kendi ulaşımınız için ödenen bedelin ("istanbulkart" için ödenen bedel) işin önem ve genişliği ile orantılı olması şartıyla, Gelir Vergisi Kanununun 68. maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendine göre serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Öte yandan, tarafınızdan personelinizin kullanımı için yapılan, … A.Ş.'ne ait "istanbulkart" ödemelerinin, net ücretin bir unsuru olarak değerlendirilmesi, ücretin brüt tutarı hesaplanarak brüt tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi gereğince tevkifat yapılması gerekmektedir.
Ödenen ücret tutarı üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması kaydıyla aynı Kanunun 68. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi gereğince serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır."
193 sayılı Kanun'un 68. maddesinde serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilecek giderler bentler halinde sayılmıştır. Bu maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hükmünü amirdir. Bu nedenle İstanbulkart dolum fişlerinin indirim konusu yapılmasının mevzuata uygun olduğu düşünülmektedir.
Anılan özelgede, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu yönünden şu sonuca varılmıştır;
" …Buna göre, serbest meslek erbabı olarak faaliyetinizin icrası için şehir içi toplu taşıma hizmeti karşılığı "istanbulkart"a yüklemelerin Vergi Usul Kanununun 228. maddesine istinaden kayıtlara alınması mümkün bulunmaktadır. Ancak, Kanunun belirtilen maddesinde hükme bağlandığı üzere, söz konusu harcamaların gerçek miktarları üzerinden kayıtlara geçirilmesi ve miktarlarının işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması icap etmektedir.
Öte yandan, personeliniz tarafından kullanılan "istanbulkart"a yapılan yüklemelere ilişkin ödemeleriniz, Gelir Vergisi Kanunu uygulamasında ücret kapsamında değerlendirildiğinden, bu ödemelerin Vergi Usul Kanununun 238. maddesi gereğince ücret bordrosu ile tevsik edilmesi ve temin edilen bilgi fişlerinin bu bordroya ek yapılması icap etmektedir."
Anılan Kanun'un 228. maddesi kapsamında, örf ve teamüle göre bir vesikaya istinat ettirilmesi mutat olmayan müteferrik giderler ve vesikanın teminine imkân olmayan giderler, gerçek miktarları üzerinden kayıtlara geçirilmesi ve miktarlarının işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması şartıyla bunlar için ispat edici kağıtlar aranmaz. Bu bakımdan, İstanbulkart dolum fişlerinin kayıtlara alınması yasal olarak mümkündür.
Bununla birlikte anılan özelgede, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden şu sonuca varılmıştır;
" …Buna göre, serbest meslek erbabı olarak faaliyetin icrası için şehir içi toplu taşıma hizmeti karşılığı … A.Ş.'ne ödenen ve serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılması kabul edilen "istanbulkart" dolum fişleri üzerindeki bedel üzerinden iç yüzde yöntemi kullanılarak hesaplanan KDV'nin, Kanunun 29. maddesi hükmüne istinaden indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Ancak, serbest meslek erbabının yanında çalışan ücretliler tarafından kullanılan ve Gelir Vergisi Kanunu yönünden net ücretin bir unsuru olarak değerlendirilen İstanbul kart ödemelerine ilişkin KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Öte yandan, şehir içi yolcu taşıma hizmeti (İstanbul kart dolum fişleri) genel oranda %18 KDV ne tabidir."
3065 sayılı Kanun'un 29. maddesinin birinci fıkrasında, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri belirtilmiştir. Ayrıca KDV Genel Uygulama Tebliği'nin "III/C-5.5.Verginin İndirimi" başlıklı bölümünde yüklenilen verginin iç yüzde yöntemiyle hesaplanacağı ifade edilmiştir. Dolayısıyla bu hükümler kapsamında hesaplanan KDV'nin indirim konusu yapılması mümkündür.
4. Sonuç
İstanbulkart, kullanıcıların elektronik para sistemine dâhil olan ulaşım, park yeri gibi noktalarda kolay, hızlı ve güvenli ödeme altyapısını kullanarak ödeme yapabilme imkânı sunan yeni nesil bir akıllı ulaşım sistemi kartıdır. İstanbulkart dolum fişlerinin serbest meslek kazancından indirilmesi mümkündür.
193 sayılı Kanun'un ilgili maddesinde serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilecek giderler bentler halinde sayılmıştır. Söz konusu maddede, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hükmünü amirdir. Bu nedenle İstanbulkart dolum fişlerinin indirim konusu yapılmasının mevzuata uygun olduğu düşünülmektedir.
VUK kapsamında, örf ve teamüle göre bir vesikaya istinat ettirilmesi mutat olmayan müteferrik giderler ve vesikanın teminine imkân olmayan giderler, gerçek miktarları üzerinden kayıtlara geçirilmesi ve miktarlarının işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması şartıyla bunlar için ispat edici kâğıtlar aranmaz. Bu bakımdan, İstanbulkart dolum fişlerinin kayıtlara alınması yasal olarak mümkündür.
KDVK'nın ilgili maddesinde mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri belirtilmiştir. Ayrıca KDV Genel Uygulama Tebliğ'inin " III/C-5.5. Verginin İndirimi" başlıklı bölümünde yüklenilen verginin iç yüzde yöntemiyle hesaplanacağı ifade edilmiştir. Dolayısıyla bu hükümler kapsamında hesaplanan KDV'nin indirim konusu yapılması mümkündür.
Kaynakça
- İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 15.11.2017 tarih ve 62030549-120[68-2016/336]-457830 sayılı özelgesi
- https://istanbulkart.istanbul/
- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu
- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu
- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu
----------o----------