Aylık Mevzuat Dergisi Ekim Ayı Uzman Soru & Cevapları
- - 01 Ekim 2024
Aylık Mevzuat Dergisi Ekim Sayısındaki güncel mevzuat konularına ilişkin zengin içerikleri inceleyin! Yayımlanan makalelerin yanında her ay söyleşi ve soru cevaplarla abonelerimize zengin içerikler sağlıyoruz.
Soru: 2025 – 2027 yıllarına ait Orta Vadeli Program’ın temel hedefleri nelerdir ve hukukçular için neden önemlidir?
Cevap: Hazine ve Maliye Bakanlığı ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanan 2025 – 2027 yıllarına ait Orta Vadeli Program (“OVP”), T.C. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak 5 Eylül 2024 tarihli ve 32653 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
OVP’de küresel, bölgesel ve ulusal ekonomideki gelişmeler ışığında belirlenen makroekonomik hedefler ile ekonomik ve sosyal alanlarda izlenecek politikalar ortaya konularak kamu ve özel sektör için öngörülebilirliğin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için kademeli olarak enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi, yapısal reformlarla verimliliğe dayalı üretim ve istihdamın artırılması temel amaçtır.
OVP’de kapsama alınan hedefler arasında makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmek, mali disiplini korumak, yeşil ve dijital ekonomiye geçiş odağında teknolojik dönüşümü sağlamak, işgücü piyasasını daha da etkinleştirmek bulunmaktadır.
Soru: 2025 – 2027 yıllarına ait Orta Vadeli Program hukukçular için neden önemlidir?
Cevap: OVP, hukukçular için birçok yönden önemlidir. OVP’de önümüzdeki dönemde makroekonomik politika çerçevesini destekleyecek temel politika alanları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
- Makroekonomik ve Finansal İstikrarın Sağlanması: Ekonomik istikrarı kalıcı hale getirmek ve finansal sistemin güvenilirliğini artırmak OVP’deki öncelikli hedefler arasındadır.
- Mali Disiplini Koruma: Kamu mali yönetiminde disiplini sağlamak ve bütçe açığını kontrol altında tutmak hedeflenmektedir.
- Yeşil ve Dijital Ekonomiye Geçiş: Teknolojik dönüşümü teşvik ederek, çevresel sürdürülebilirliği ve dijitalleşmeyi desteklemeyi kapsamaktadır.
- İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi: İşgücü piyasasında verimliliği artırmak, istihdamı teşvik etmek ve iş gücü niteliklerini geliştirmek hedeflenmektedir.
- Kamu Mali Reformları: Kamu sektörü mali yönetiminde reformlar gerçekleştirerek, şeffaflık ve etkinliği artırmak ön plandadır.
- AR-GE ve Yenilikçilik Kapasitesinin Geliştirilmesi: Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ve yenilikçiliğe yönelik destek sağlayarak, uzun vadeli ekonomik büyüme hedeflenmektedir.
- Ekonomide Kayıt Dışılığın Azaltılması: Ekonomik faaliyetlerin kayıt altına alınması ve kayıt dışılığın önlenmesi hedeflenmektedir.
- İş ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi: İş ortamını ve yatırım iklimini daha cazip hale getirmek için düzenleyici reformlar yapılacaktır.
Bu sekiz temel politika alanı, Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşması için gerekli olan yapısal değişiklikleri hayata geçirmeyi amaçlamakta olup, bu politika alanlarına yönelik hukuki çerçevenin belirlenmesi adına önemli yapısal reformlar söz konusudur. Özellikle yeşil ve dijital dönüşüm, veri güvenliği, uluslararası yatırımların teşviki başlıkları altında mevzuatta esaslı değişiklikler ve güncellemeler beklenmektedir. OVP’nin hukukçuların hem kapsama alınan konularla ilgili mevcut yasal çerçeveyi anlaması hem de gelecekteki reformlara hazırlıklı olması adına önemli bir referans noktası olduğunu düşünüyorum.
Kaynak: Lebib Yalkın Aylık Mevzuat Dergisi Ekim Sayısı 2024