Makaleler


Aylık Mevzuat Dergisi Eylül Ayı Uzman Soru & Cevapları


- - 02 Eylül 2024

Aylık Mevzuat Dergisi Eylül Sayısındaki güncel mevzuat konularına ilişkin zengin içerikleri inceleyin! Yayımlanan makalelerin yanında her ay söyleşi ve soru cevaplarla abonelerimize zengin içerikler sağlıyoruz.

Soru: Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (TSRS) uygulanmasını zorunlu kılan kriterler nelerdir ve hangi tür işletmeler bu raporlama standartlarına tabi olacaktır?
Yanıt: Resmî Gazete’de yayımlanan KGK’nın 21634 sayılı ‘Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı’ ile de hangi şirketlerin TSRS’leri uygulayacağı açıklanmıştır. Buna göre söz konusu Kurul Kararı’nın 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının a, b, c ve ç bentlerinde sayılan işletme türlerinden birisi olup (bankalar hariç) 500 Milyon ₺ aktif büyüklüğü, 1 Milyar ₺ yıllık net satış hasılatı ve 250 çalışan sayısı hadlerinden en az ikisini iki dönem üst üste aşan işletmeler TSRS’leri uygulamak zorundadır. Banka kuruluşları eşik değerleri geçip geçmediğine bakılmaksızın zorunlu olarak bu kapsamdadır. Adı geçen bentlerde yer alan türde bir işletme olmaksızın sadece hadleri geçmiş olmak raporlama yükümlülüğünü doğurmaz.

Soru: Sürdürülebilirlik denetçiliği nedir? Kimler sürdürülebilirlik denetçisi olabilir?
Yanıt: KGK’nın görevlerinden birisi bağımsız denetçileri ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve faaliyetlerini incelemektir. Finansal tabloların bağımsız denetimi Türkiye muhasebe standartlarına (TMS) uygunluk açısından gerçekleştirilirken sürdürülebilirlik raporlarının güvence denetimi Türkiye sürdürülebilirlik raporlama standartlarına (TSRS) uygunluk açısından gerçekleştirilecektir. TMS ve TSRS setleri aynı finansal raporlama vakfı tarafından kurulmuş kurullar tarafından üretilen bir finansal raporlama setleridir. Aynı terminolojiye sahip olup birisi gerçekleşmiş olaylara (TMS) diğeri gelecekteki risk ve fırsatlara ilişkin finansal açıklama hükümlerini ele almaktadır.
Sürdürülebilirlik dahil denetime yetkili bağımsız denetçi olabilmek için evvela bir bağımsız denetçi olunmalıdır. Bağımsız denetçi olabilmenin şartları BDY’nin 14. maddesinde yer almaktadır. Bu maddenin birinci fıkrasında 10 bent gereklilik bulunmaktadır ve denetçi olacak kişiler tüm gereklilikleri sağlamalıdır. 14(1)(b) bendinde ise meslek mensubu olma şartı aranmaktadır. Yani 3568 sayılı kanun çerçevesinde bir ruhsata sahip olunmalıdır. Bu denetçi olabilmenin ön şartı denilebilir. Sürdürülebilirlik oturumlu sınava girip başarılı olmak sadece 14(1)(e) bendinde belirtilen sınavda başarılı olma şartını sağlamaktadır diğer dokuz bent tamamlanmadan denetçi olunamaz.
Kaynak: Lebib Yalkın Aylık Mevzuat Dergisi Eylül Sayısı 2024

E-Bültenimizi İnceleyin