
Aylık Mevzuat Dergisi Mart Ayı Uzmanlarla Sorular ve Cevaplar
- - 03 Mart 2025
Lebib Yalkın Aylık Mevzuat Dergisi Mart Sayısındaki güncel mevzuat konularına ilişkin zengin içerikleri inceleyin! Yayımlanan makalelerin yanında her ay söyleşi ve soru cevaplarla abonelerimize zengin içerikler sağlıyoruz.
Soru: Hayat ve şahıs sigorta primleri gelir vergisi matrahından hangi şartlarla indirilebilir?
Cevap: Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı, ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları dolayısıyla yıllık gelir vergisi beyannamesi veren mükellefler, hayat ve şahıs sigorta primlerini yıllık gelir vergisi matrahının tespitinde beyan edilen gelirlerden indirebilirler.
İndirim kapsamındaki sigorta türleri ve oranları:
· Hayat sigortaları: Mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocukları için yapılan birikimli hayat sigortası primlerinin %50’si
· Diğer şahıs sigortaları: Ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve eğitim gibi sigorta primlerinin %100’ü
İndirimde dikkate alınacak sınırlar:
· Ödenen primlerin toplamı, beyan edilen gelirin %15’ini ve yıllık asgari ücretin toplam tutarını aşamaz.
· Sigorta poliçesinin Türkiye’de yerleşik bir sigorta veya emeklilik şirketi aracılığıyla yapılmış olması gerekir.
· Primlerin gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması gerekir.
Soru: Bireysel emeklilik sistemine (BES) ödenen katkı payları gelir vergisi matrahından indirilebilir mi?
Cevap: Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) yapılan katkı payları, doğrudan vergi matrahından indirilemez. Yani hem işverenlerin hem de çalışanların bireysel emeklilik için ödediği tutarlar, ücret matrahının hesaplanmasında indirim konusu yapılamaz.
Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesi kapsamında, işverenler tarafından çalışanları adına BES’e yapılan ödemeler, ticari kazancın tespitinde gider olarak gösterilebilir. Bu durumda, katkı payları çalışanın ücretine eklenmeden doğrudan işverenin ticari giderleri arasında yer alır.