Makaleler


Aylık Mevzuat Dergisi Mayıs Ayı Uzman Soru & Cevapları


- - 02 Mayıs 2024

Aylık Mevzuat Dergimiz içerisinde güncel mevzuat konularına dair uzmanlar ile gerçekleştirdiğimiz soru & cevapların bir kısmını okuyabilirsiniz. Güncel mevzuata dair birçok soru cevap ve daha fazlası için Aylık Mevzuat Dergimizi inceleyin!

SORU    :     İşverence yemek kartı veya yemek verilmesi halinde nakit ödenen yemek yardımı istisnaya konu edilebilir mi?
YANIT    :     Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 21/11/2023 tarihli Özelge’ye göre, işyerinde; çalışanlara yemek hizmeti veya yemek çeki/kartı verilmesine rağmen çeşitli nedenlerle (vejetaryen olma, yemek menüsünü tercihlerine uygun bulmama gibi) bu yemek hizmetinden yararlanmak istemeyen personele nakit olarak yapılan yemek bedeli ödemelerinin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendi uyarınca istisnaya konu edilemeyeceği, bu kapsamda söz konusu nakdi ödemelerin ücret olarak değerlendirilerek tamamının gelir vergisi ile brütleştirileceği ifade edilmiştir.

SORU    :     Yemek kartlarının market alışverişinde kullanımı yasak mıdır?
YANIT    :     Sigortalılara verilen yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki gibi yardımlar muvazaalı durumları sigorta primine tabi olup olmayacağı tartışma konusu olmuştur.
Yemek kartları anlaşmalı firmalar dışında da çoğunlukla kullanılmakta olup bu elektronik yemek kartları farklı birçok markette de kullanılmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan 2022/22 sayılı Genelge’de bu konu sarih bir şekilde açığa kavuşturulmuştur. “2.1.5-Yemek bedeline ilişkin diğer hususlar:
2.1.5.1-Yemek kartlarına/çeklerine/kuponlarına yüklenen yemek bedellerinin sigorta priminden istisna tutulabilmesi için söz konusu kartların/çeklerin/kuponların yalnızca yemek yenilmesi amacıyla kullanılması gerekmektedir. Yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelere ilişkin muvazaalı durumların tespit edilmesi halinde Kurumun prim kaybı işverenlerden 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi uyarınca gecikme zammı ve cezası ile tahsil edilecektir.” denilmektedir.
Yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelere ilişkin muvazaalı durumların tespit edilmesi halinde kurumun prim kaybı işverenlerden 5510 sayılı kanunun 89 uncu maddesi uyarınca gecikme zammı ve cezası ile tahsil edilecektir. Bu nedenle işveren tarafından yemek bedeli adı altında verilen yemek kartlarının işçinin market alışverişlerinde kullanılmaması gerekmektedir.
Tüm içeriğe ulaşmak için Aylık Mevzuat Dergisi Nisan Sayısını inceleyin, 1998 yılından itibaren tüm dergi arşivine ulaşmak ve Dergi Aboneliklerimizi incelemek için tıklayınız.

E-Bültenimizi İnceleyin