Makaleler


Taşınmazın Kira Bedelinin Rayiç Değerin Altında Kalması Halinde Beş Yıllık Süre Beklenmeksizin Dava Açılabilir


UFUK ÜNLÜ - VERGİ BAŞMÜFETTİŞİ - 15 Mart 2024

Özet

Kira artışlarında önemli olan konulardan biri kiracı ile ev veya iş yeri sahibi arasında yapılmış sözleşme iken bir diğeri ise bu konudaki yasal düzenlemelerdir. Standart kira sözleşmelerinde kiralanan mülklerin kira bedelin artışı yılda bir kez olarak uygulanır. Kira bedelinin oldukça düşük kaldığı olağanüstü durumlarda, bu bedelin rayiç değere getirilmesi açısından açılacak uyarlama davalarına ilişkin süre sorunu yazımız içerisinde değerlendirilecektir.

1. Giriş

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Kira artışı, taşınmazlar için aylık olarak ödenen bedelin kanuni sınırlar dâhilinde ve belirli aralıklarla yükseltilmesidir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, “Kira Bedeli” bölümünde bu artışa dair detaylara yer verilmektedir. 11.06.2022 tarihli ve 31863 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7409 sayılı Kanun ile konut kiralarında artış oranını %25 ile sınırlandırılmıştır.

Bu çalışmada, taşınmaza ait kira bedelinin oldukça düşük kaldığı durumlarda açılacak davanın beş yıllık sürenin dolmuş olması şartına bağlı olup olmadığı konusu yayınlanmış bir mahkeme kararı özelinde incelenecektir.

Makalemizin başlıkları;

2. Kira Uyarlama ve Kira Tespit Davaları

3. Taşınmazın Kira Bedelinin Rayiç Değerin Altında Kalması Halinde Dava Açılması

4. Sonuç

Tüm makaleyi ulaşmak için Aylık Mevzuat Dergisi Mart Sayısını inceleyin, 1998 yılından itibaren tüm dergi arşivine ulaşmak ve Dergi Aboneliklerimizi incelemek için tıklayınız.

Yazar: Ufuk Ünlü

Kaynak: Lebib Yalkın Aylık Mevzuat Dergisi Mart 2024 Sayısı

E-Bültenimizi İnceleyin