R.Gazete No: 32060 (3.Mük.)
R.G. Tarihi: 31.12.2022
Karar Sayısı: 6626
Karar Tarihi: 31.12.2022
Ekli "İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ın yürürlüğe konulmasına, 1567 sayılı Kanunun 1 inci, 474 sayılı Kanunun 2 nci, 3283 sayılı Kanunun 2 nci, 4458 sayılı Kanunun 16 ncı, 22 nci ve 55 inci maddeleri ile 2976 sayılı Kanun hükümleri gereğince karar verilmiştir.
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
İTHALATTA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANMASINA İLİŞKİN KARARDA
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR 1
MADDE 1- 31/12/2020 tarihli ve 3351 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararın 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(8) İlave gümrük vergisine tabi eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan tarife pozisyonunda ve/veya tanımında yapılacak değişiklikler bu Karar hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmez."
MADDE 2- Aynı Kararın 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"(5) Tarife kontenjanı kapsamında "0" (sıfır) ya da indirimli gümrük vergisi ile ithal edilen eşyaya ilave gümrük vergisi uygulanmaz.
(6) 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar çerçevesinde yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen ithalatta ilave gümrük vergisi uygulanmaz."
MADDE 3- Aynı Karara ilişik Ek-1 sayılı tablodan, bu Kararın eki 1 sayılı listede GTİP numaraları belirtilen eşyaya ait satırlar çıkarılmış; aynı tabloya, bu Kararın eki 2 sayılı listede GTİP numaralan belirtilen eşyaya ait satırlar ilave edilmiş; aynı tabloda yer alan ve bu Kararın eki 3 sayılı listede GTİP numaraları belirtilen eşyaya ilişkin satırlar söz konusu listede gösterildiği şekilde değiştirilmiştir.
GEÇİCİ MADDE 1- 1/1/2023 tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan İthalat Rejimi Kararında yer alan II sayılı Sanayi Ürünleri (25-97. Fasıllar) Listesinde gösterilen sütun isimleri, 31/12/2020 tarihli ve 3 3 51 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Karara ilişik Ek-1 sayılı tabloda yer alan sütun isimleri için de geçerlidir. Ancak, "TPS-OIC" kapsamında gerçekleştiren ithalatta "8" sayılı sütunda gösterilen ilave gümrük vergisi uygulanır.
GEÇİCİ MADDE 2- Bu Karar kapsamında, 1/1/2023 tarihi itibarıyla ilave gümrük vergisi ihdas edilen ya da ilave gümrük vergisi artırılan eşyanın ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin, bu Kararın yayımı tarihini takip eden en geç otuzuncu gün tescil edilmiş olması halinde, bu Kararın yayımından önceki ilave gümrük vergisi oranları uygulanır.
MADDE 4- Bu Karar 1/1/2023 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Karar hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.
NOT: Ekleri için lütfen TIKLAYINIZ.
----------o----------
Değişiklik yapılan Karar;
V/976D.0180 (İthalat Mevzuat),
G2/0474D.532 (Gümrük Giriş Tarife Cetveli) No.lu belgelerdedir.