R.Gazete No: 31815
R.G. Tarihi: 20.4.2022
Karar Sayısı: 5450
Karar Tarihi: 19.4.2022
Zonguldak İli ve Sakarya Gaz Sahasında yapılacak olan doğal gaz madenciliği yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulmasına; 474 sayılı Kanunun 2 nci, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü ve geçici 30 uncu, 5520 sayılı Kanunun 32/A, 6745 sayılı Kanunun 80 inci ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 393 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
19/4/2022 TARİHLİ VE 5450 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARININ EKİ
KARAR
MADDE 1- (1) Bu Karana amacı; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından Zonguldak İli ve Sakarya Gaz Sahasında yapılacak olan doğal gaz madenciliği yatırımının, 20/8/2016 tarihli ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 80 inci maddesi uyarınca 17/10/2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde desteklenmesidir.
MADDE 2- (1) Proje bazlı olarak desteklenecek yatırımın kapsam ve niteliği aşağıdaki şekildedir:
a) Yatırım yeri: Zonguldak İli ve Sakarya Gaz Sahası
b) Yatırımın konusu: Doğal gaz madenciliği
c) Başlangıç tarihi: 1/1/2021
ç) Yatırımın süresi: Başlangıç tarihinden itibaren 11 yıl olup, yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Bakanlık) tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilir.
d) Yatırımın cinsi: Komple yeni yatırım
e) Öngörülen toplam sabit yatırım tutarı: 145.177.716.455 TL
f) Öngörülen ilave istihdam: 1018
g) Yatırım süresi sonunda üretilmesi planlanan ürünler ve üretime ilişkin kapasiteler:
Ürün |
Kapasite (sm3/yıl) |
Doğal gaz |
14 Milyar |
MADDE 3- (1) Bu Karar kapsamında desteklenen yatırım projesi aşağıda belirtilen desteklerden yararlandırılır:
a) Gümrük vergisi muafiyeti.
b)KDV istisnası.
c) KDV iadesi.
ç) Vergi indirimi (vergi indirim oram: %100, yatırıma katkı oram %100, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oram %100).
MADDE 4- (1) Yatırımın tamamlanmasını müteakip, tamamlama vizesi için firma tarafından Bakanlığa müracaat edilir. Yatırım yerinde gerçekleştirilecek ekspertiz işlemi neticesinde Bakanlık tarafından tamamlama vizesi yapılır.
MADDE 5- (1) Kamudan kaynaklanan nedenler hariç olmak üzere, yatırımın belirlenen süre (ek süre dâhil) içerisinde gerçekleştirilememesi halinde, 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 11 inci maddesinin birinci fıkrası hükümleri tatbik edilir.
MADDE 6- (1) Bu Kararda yer almayan hususlar; 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu
Karan, 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve/veya ilgili diğer mevzuat hükümleri dikkate alınarak sonuçlandırılır.
(2)Yatırım teşvik belgesi, gerekli bilgi ve belgelerin Bakanlığa tevsikini müteakip düzenlenir.
(3) Bu Karar kapsamında sağlanan desteklerden, 2 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen başlangıç tarihinden sonra gerçekleştirilen yatırım harcamaları yararlanabilir.
MADDE 7- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8- (1) Bu Karar hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.
----------o----------